Case

Aiko heeft een hartruisje.

Aiko
3 maanden
Sheba Inu

Probleem

Aiko heeft geen symptomen. Het is een aanhankelijke, bijzonder lieve en speelse pup. De eigenaar ging voor een controle vaccinatie naar de dierenarts en die hoorde een duidelijke ruis op het hart. Hij verwees de eigenaar naar ons om de oorzaak van het hartruis te achterhalen en om te weten of het ernstig is.

Op het klinisch onderzoek heeft de pup een normale pols, een hartslag frequentie van 120 slagen per minuut en een bijgeruis in systole (tijdens de contractie-fase) van graad 4/6.

 

Oplossing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de echo zien we dat er een onderbreking is in het septum (groene pijl). Het septum is het middenschot tussen de 2 harthelften die het zuurstof rijk (hoge druk) systeem van het zuurstof-arme bloed (lage druk) scheidt. Hierdoor gaat er een deel van het zuurstofrijke bloed rechts door het defect naar de linker zijde van het hart en vandaar naar de longen.

 

 

Resultaat

De eigenaars brengen de fokker op de hoogte. Het defect is congenitaal, hetgeen wil zeggen dat het aangeboren is en dus al aanwezig bij de aankoop van de hond. De fokker boodt de eigenaar onmiddellijk een nieuwe pup aan maar de eigenaar twijfelt omdat hij reeds aan het dier gehecht is.