Case

Bo blijft braken ondanks anti-braak medicatie.

Bo
10 jaar
kruising

Probleem

Bo blijft overgeven ondanks de anti-braak medicatie. De eigenaar dacht dat hij deze klachten had door beentjes die hij opgegeten had een paar dagen voordien. Bo kan ook geen stoelgang maken en is erg slap, een beetje shockerig.

 

Bloedonderzoek toont sterke stijging van de neutrofielen (alleen segmenten) en verhoogd amylase, lipase en AF.

Oplossing

https://vimeo.com/user53548841/bo

Verslag echo: De pancreas is vergroot, onregelmatig en omgeven door steatitis. Op de overgang rechter lobus en body van de pancreas is er een hypoechogene massa in het pancreas weefsel. Op de doppler beelden zien we dat de pancreas zwaar doorbloed is. De maag en pancreoduodenale lymfeknoop zijn prominent en hypoechogeen.

Besluit echografisch onderzoek:

Dit beeld kan passen bij een tumor van de pancreas óf voor fulminante necrotiserende pancreatitis. Beide kunnen erg op elkaar lijken op echografie: een neoplastisch proces met necrose kan eruitzien als een erge ontsteking en een erge ontsteking kan eruitzien als een massa. Ook het bloedbeeld kan er in beide gevallen hetzelfde uitzien: neutrofilie, verhoogde amylase-lipase, … In dit geval kan men tot een meer accurate diagnose komen d.m.v. een echogeleide fijne naald bioptie.

Uitslag biopt:

Purulente pancreastitis; geen maligniteitskenmerken in de pancreascellen vast te stellen

Resultaat

Bo werd gehospitaliseerd bij zijn vertrouwde dierenarts en heeft intraveneus ab, zuurremmers, antibraak-medicatie en vocht gekregen. Na een paar dagen mocht hij naar huis en hij is ondertussen tiptop.