Case

Droeps is incontinent.

Droeps
12 jaar
Beagle

Probleem

Droeps had paar maanden terug last van incontinentie. Hij druppelde vaak urine. Hij kreeg daarvoor medicatie en het urinedruppelen was opgelost. Sinds vandaag kon hij plots niet meer plassen maar de eigenaar vond wel enkele kleine plasjes in huis. De hond had duidelijk pijn volgens de eigenaar.

Oplossing

 

Verslag echo onderzoek:

De prostaat is erg groot en vertoont talrijke punt-mineralisaties. Ter hoogte van de blaashals-urethra is de mucosa onregelmatig en verdikt hetgeen erop wijst. De mediale iliacale lymfeknoop is vergroot en vertoont diezelfde puntmineralisaties als de prostaat.

Resultaat

Het beeld op echo is bijna pathognomonisch voor een prostaat carcinoma. Er is ook infiltratie in de blaashals en een metastase in de mediale iliacale lymfeknoop. De eigenaar wou toch biopten en daaruit werd de diagnose van prostaat carcinoma bevestigd.

De prognose van prostaat carcinoma is niet goed en deze kanker reageert niet denderend op chemotherapie. De eigenaar was blij dat hij het onderzoek had laten doen omdat hij zo Droeps met een gerust geweten kon laten inslapen. Ten eerste werd eindelijk duidelijk wat de oorzaak van zijn klachten was en ten tweede wist hij dat verdere behandeling weinig zin had.