Case

Vlekje

Vlekje vrouwelijk
11 jaar
Europese Korthaar

Probleem

Vlekje heeft een anamnese van chronisch overgeven sinds 3 maanden

De laterale RX-opname is bizar. Het lijkt alsof er zich een blaasvormige lucht-gevulde structuur in het abdomen bevindt. De dierenarts denkt aan een abces en stuurt de RX door te beoordeling. Wat is het eerste wat je moet doen in dit geval?

….

.

.

.

.

.

.

.

 

Een VD-opname vragen.

We zien dat de rare structuur het colon is die een krul maakt en geen pathologie is. Een goede les: maak steeds opnames in 2 richtingen. Maar wat zien we nog?

De dunnen darmen zijn erg prominent. Dit kunnen 2 dingen betekenen: ofwel zijn de dunnen darmen gedilateerd en gevuld met vocht, ofwel zijn de darmwanden diffuus verdikt. Op RX kunnen we immers geen onderscheid maken tussen vocht of weke delen densiteit.

We hebben echografie nodig om te weten wat er in die buik gaande is

 

Oplossing

Verslag echografie: De maag bevat veel vocht hetgeen sowieso afwijkend is; een lege bevat normaal gezien geen vocht. Vocht in de maag wijst op gastritis of een afwijkende motiliteit. De wand van alle dunne darmen heeft een diffuus verdikte wand. Er is behoud van de lagen maar de verhouding is wat afwijkend. De mesenterale lymfeknopen zijn zeer sterk vergroot.

Dit beeld is suggestief voor alimentair lymfoma, maar als ddx kan een ander neoplastisch proces, een granulomateus proces of FIP niet worden uitgesloten zonder een biopt.

Er werden dunne naald biopten genomen onder echobegeleiding.

Resultaat

Uitslag biopt: T-cel lymfoma

 

De eigenaar wou geen chemotherapie en de kat werd behandeld met prednisolone, had nog eenhalf jaar een goed leven en werd later geëuthanaseerd.